HTML

Kerékpárral csak tíz perc

A kerékpár a városok ideális közlekedési eszköze. 10 perc biciklizéssel 20 négyzetkilométernyi területet nyílik meg előttünk. A blog arra szeretne példákat mutatni, hogy mit intézhetünk el 10 (néha egy kicsit több) perc kerékpározással Budapesten és vidéken.

Számláló számok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Elsőbbségadás kötelező, kivéve jobbra

2011.01.12. 20:04 tízpercbringa

A Mikó-Pauler kereszteződésében felállított öszvér KRESZ tábláról már esett szó. Így nem is reméltem, hogy ez a kerékpáros átvezetés további meglepetéseket tartogat. A gyér forgalmú, egyirányú Pauler utcán az úttest egyébként tökéletesen alkalmas lenne mindkét irányból a kerékpározásra, mindössze néhány, helyesen felszerelt kiegészítő tábla kellene hozzá. Helyette a kerékpárosok a szűk, kapualjba vezetett, térköves átcímkézett járdát használhatják.

Visszatérve a már említett kereszteződésbe a következő tábla fogadja a Vérmező irányába kerekezőt.

 

Azaz adjunk elsőbbséget, kivéve ha jobbra megyünk. Ilyen kiegészítő tábla persze nincs a KRESZ-ben, de az okos tervezőt és kivitelezőt, valamint a nagy szakértelemmel bíró hatóságot ez nem zavarta, hiszen a KRESZ-t egyébként se ismerő, butuska kerékpáros közlekedéséről kellett itt gondoskodni.

Azért, ha erre járunk felejtsük el a kiegészítő táblát és adjuk meg a Mikó utcában közlekedőknek az elsőbbséget. De még jobb, ha a Krisztina körúton vagy az Attila utcában közlekedünk kerékpárral, ott nem érhetnek bennünket ilyen meglepetések.

 

4 komment

Címkék: kresz pauler utca mikó utca

A bejegyzés trackback címe:

https://tizpercbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr512579657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2011.01.12. 22:08:25

@atomboy: Igen,de ez még jobb tábla. Nemcsak értelmetlen,de a KRESZ-ben sincs.

beked 2011.01.15. 00:42:50

a KRESZ 12. § (1) és a hozzá tartozó 10/a ábra alapján szerintem valójában arról van szó, hogy elsőbbségadás kötelező kivéve a balról érkező kerékpáros részére... De ránézésre ez a gyalog és kerékpárútnak szóló tábla.
Akkor az úton balról érkező kerékpárosnak nincs elsőbbsége. Ha ez az infra nem folytatódna az úttal párhuzamosan, és (a parkoló autók alapján) egyirányú úton a kerékpárok a menetiránnyal szemben is behajthatnak, akkor egy csonka jobbkézszabályt csinálna a tábla. Majdnem, mert a kerékpáros aki szembe hajt a forgalommal és látja a macisajtot elsőbbségére gondolhatna a szöveget ugyanis nem látja.

De ha nem is egyirányú, hanem a szabálytalan tábla mellett szabálytalan parkoló autók állnak, vagy nem mehet be szemből a kerékpáros, akkor a tábla csupán értelmetlen.

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2011.01.15. 01:23:52

@beked: A Mikó utca másik oldalán a járda az bringagyalog (a képen a kukától jobbra).Ha megnézed a többi képet is akkor láthatod a Pauler irányába is a kereszteződést. (A Mikó utca egyébként kétirányú.)
picasaweb.google.com/10percbringa/ElsobbsegadasKotelezoKiveveJobbra#
Itt a kiegészítő tábla szerintem csak irányjelzésként szolgálna a kerékpárosnak,hogy megtalálja az össze-vissza vezetett nyomvonalat. Persze mivel ez a típusú kiegészítő tábla nem erre szolgál, így értelmetlenné, sőt balesetveszélyessé válik. Ebből az irányból csak annyi a különbség a másik oldalhoz képest, hogy ilyen tábla még létezni sem létezik a KRESZ-ben.
süti beállítások módosítása