HTML

Kerékpárral csak tíz perc

A kerékpár a városok ideális közlekedési eszköze. 10 perc biciklizéssel 20 négyzetkilométernyi területet nyílik meg előttünk. A blog arra szeretne példákat mutatni, hogy mit intézhetünk el 10 (néha egy kicsit több) perc kerékpározással Budapesten és vidéken.

Számláló számok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Linkblog

Dél-Kelet-Nyugat: Budapesti pályaudvarok kerékpáros összeköttetése

2010.06.03. 21:38 tízpercbringa

Útvonal:

Déli - Keleti: 5km 15-20 perc

Keleti - Nyugati: 3,5km 10-15 perc

Nyugati - Déli: 4 km 15 perc

A Déli és Keleti közötti útvonalak közül a legegyszerűbb a Krisztina körút-Erzsébet híd-Rákóczi út nyomvonalon haladni. A Krisztina körút általában bringával jól járható, sokkal biztonságosabb rajta tekerni, mint háromszor keresztezni a Vérmező-Erzsébet híd kerékpárúton.

Életveszélyes kerékpáros átvezetések a Krisztina körúton

Az Erzsébet hídtól a külső sáv buszsáv. A jelzések hiányában sajnos kerékpárral szabályosan nem használható, azonban aki hozzászokott a forgalomban tekeréshez itt is biztonságosan tud haladni. Ha lehetőségünk van, a kereszteződésekben illik elengedni a mögöttünk jövő autóbuszt, illetve ne előzzük meg a megállóból induló buszokat.

Alternatívaként szóba jöhet a Lánchíd-Károly körút-Dohány utca útvonal is. Itt két nehézség adódik. Egyrészt az Alagútban tilos kerékpározni, másrészt a körútról nehéz besorolni a Dohány utcába. Ezeken a helyeken, szintén nem szabályos, de biztonságos megoldás: az Alagút járdájának használata, valamint érdemes a Deák téren behúzódni a villamossín mellett futó buszsávba.

 

A Keleti és Nyugati között kedvünkre válogathatunk a kisebb-nagyobb forgalmú utcák közül. Akár a 73-as troli nyomvonalát is követhetjük. A troli menetideje ezen a távon 9 perc, tehát még kényelmes tekerés mellett is szinte azonos idő alatt érhetünk át az egyik pályaudvarról a másikra.

 

A Nyugati-Déli szakaszon egyértelműen a Nagykörút lenne a legjobb választás. Jelenleg ezt a Margit híd felújítása ezt kicsit gátolja. A pesti oldalon nyugisabban lehet tekerni a Szent István körúton, a hídon viszont tolni kényszerülünk a kerékpárt. Problémás még a Margit körút-Török utca kereszteződése is. A Margit körúton a Mechwart liget előtt kell még jobban figyelni. A felfestés megkopott, viszont a külső sáv a Bimbó utcára kanyarodik. Az egyenesen menő kerékpáros ezért látszólag az út közepén megy. Bár teljesen szabályosan halad itt, mégis gyakorta ragadtatják magukat dudálásra a gépjárművezetők.

Széles kerékpársáv a Margit körúton CsImi párhuzamos univerzumában

A Kacsa utca-Varsányi Irén utca bringagyalogútja kicsit meredekebb és nem biztos, hogy konfliktusmentesebb közlekedést tesz lehetővé. Szóba jöhetne itt is egy Lánchidas útvonal, azonban a Bajcsy bringaútja, valamint az Alagút bringatilosa sem kedvez a közlekedési célú kerékpározásnak.

 

6 komment

Címkék: pályaudvar nyugati pu déli pu keleti pu

A bejegyzés trackback címe:

https://tizpercbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr392054672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

instantmama 2010.06.04. 14:51:47

Az alagútba ha lehetne se mennék be bringával, de gyalog se. Majd ha ki lesznek tiltva onnan az autók.
Szerintem 5 km kényelmesen/nyugis tempóban nem tehető meg 15 perc alatt, a 20 perc is határeset. De én nem szeretek rohanni :)
A párhuzamos univerzum láttán mindig elfacsarodik a szívem :(

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2010.06.04. 17:39:07

@száncsábarbi:
Kilométerórám nincs,de a poszt előtt végig szoktam menni az útvonalakat. Nem tartom magamat gyors bringásnak,de a Déli-Keleti távot (az első útvonalon) 12 perc alatt tettem meg.Ez 25 km/h átlagot jelent,ha 20 perccel számolsz számolsz, akkor 15 km/h az átlagod. Ami egy 20 km/h-s könnyed tekeréssel szerintem tartható. Meg ezek nem kőbe vésett értékek csak irányadók.
Az alagútban én se szeretek menni,de ha arra a legrövidebb bevállalom. Az Attila utca felől kb. fél/egy perc alatt végig lehet rajta gurulni.

creativi.tea 2013.07.03. 23:08:36

sziasztok!!
nagyon hasznos a cikk, meglepő, hogy ti 4 km-re saccoljátok az utat. Megkérdezhetem, h pontosan milyen útvonallal lenne ennyi? Sajnos vidéki vagyok, és most nagyon rászorulok a segítségetekre!! :(

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2013.07.04. 21:32:50

@creativi.tea:

Melyik útra gondolsz? A megadott távolságok az adott pályaudvarok között érvényesek. Hová szeretnél eljutni? Mennyire mersz forgalomban tekerni? Szerencsére több helyen,már pozitív irányban változtak a kerékpáros dolgok a leírtakhoz képest.

creativi.tea 2013.07.04. 23:29:34

Nyugati - Déli úton mennénk. A pesti közlekedést ismerve minél kisebb a forgalom, annál jobb, kivéve ahol nincs más választás

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2013.07.07. 18:13:30

@creativi.tea:
A Nyugati-Déli között a Nagykörút a legideálisabb,bár fogalom főleg hétköznap van bőven. Annyit javult a helyzet,hogy a Szt. István körúton van busz-kerékpársáv és kerékpáros nyom, a Margit hídon meg kerékpárút (rengeteg gyalogossal) vagy kerékpáros nyom az úttesten. A Margit körút kihagyása viszonylag bő kerülővel a híd kerékpárútjáról jobbra lehajtva el lehet vergődni a rakparti bicikliútra, onnan meg a Varsányi utcán fölfelé a Széna térig ott vagy az úttesten megkerülni a Száll Kálmánt vagy esetleg további kerülővel a Retek utcán és Városmajor oldalában juthatsz el Vérmezőig. Az utolsó részt ekkor is inkább a Csaba-Városmajor utca irányában javasolnám inkább. Ha nem akarsz bringát cipelni,akkor a Nagyenyed utca sarkán a zebrán átkelve hátulról a peronok felől tudod megközelíteni a Délit.
A Varsányis bringautas részt itt tudod megnézni:
picasaweb.google.com/saganbp/BelBudaiBiciklisBermudaHaromszog
csak itt ellenkező irányban van bejárva.
A Bajcsyn szintén buszkerósáv van már részben és Lánchídon meg az Alagútban nincs bringatilos.
süti beállítások módosítása