HTML

Kerékpárral csak tíz perc

A kerékpár a városok ideális közlekedési eszköze. 10 perc biciklizéssel 20 négyzetkilométernyi területet nyílik meg előttünk. A blog arra szeretne példákat mutatni, hogy mit intézhetünk el 10 (néha egy kicsit több) perc kerékpározással Budapesten és vidéken.

Számláló számok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Linkblog

Hogyan jussunk B-ből A-ba?

2010.07.04. 08:00 tízpercbringa

Útvonal: Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca

Távolság:1,5 km

Menetidő: 5 perc

 

Rövid, mindössze 5 perces, szimbolikus utazás egy balkáni állapotú szeparált bringaúton, és egy európaibb kivitelezésű, kerékpárosbarát kerékpársávon.

 

Erzsébet-sziget


A kiindulási ponton, az Erzsébet tér sarkán, hatsávos kereszteződés mellett lévő járdaszigetre, a gyalogosok közé, szorul több kerékpárút forgalma. Természetesen a trópusi szigetek egyszerű ábrázolásához hasonlóan, a pálmafák egyenes törzsét is megszégyenítve, tör elő a talajból itt is néhány oszlop. A legnagyobb valahogy pont a kerékpárút nyomvonalából, de ez biztos csak véletlen.

A Bajcsy-Zsilinszky út járdáján mindent bevetettek, hogy a gyalogos és kerékpáros forgalmat szétválasszák és összebékítsék. Van itt szegély, korlát, színre fújt aszfaltcsík, sőt zebra: a várt eredmény azonban elmarad. A kerékpárút nyomvonalában méterenként megbújó aknafedők valószínűleg a sebességcsillapító hatás miatt kerülhettek ide.

 

B út életkép

 

A kerékpárút a Szent István-bazilika melletti átvezetéseken, szabálytalan táblázással, indokolatlanul megszűnik. Viselje a kerekező a felelősséget ha már itt teker. Az útvonalon lámpaváltásokat is úgy állították be, hogy a lehető legtöbbet lehessen a pirosnál állni.

 

Emiatt szűnik meg a kerékpárút az  átvezetésben

 

 

A maradék 500 méteren egy új világba kerülünk.

 

A utca életkép

 

Habár az Alkotmány utca forgalma még a kerékpársávot sem indokolná. Arra tökéletesen megfelelő, hogy kipróbáljuk mennyivel jobb kerékpársávon tekerni. A parkoló autók az út szélén vannak, védőtávolság miatt az ajtózástól sem kell félni. A Parlament irányából még 50 méter kerékpározható buszsáv is készült.

 

Buszsáv-kerékpársáv szétválása

 

 

A Kossuth téren érdemes felkeresni a Néprajzi Múzeumot, ott használható P tárolók várják a kerékpárral érkezőket.

 

1 komment

Címkék: kerékpárút kerékpársáv alkotmány utca bajcsy zsilinszky út

A bejegyzés trackback címe:

https://tizpercbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr372127583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.07.15. 16:11:27

A felülről második képen látszódik egy szeparáló oszlop - arról van valami oldalnézeti kép? Kísértetiesen emlékeztet így arra, amit Szegeden telepítettek, mint "belvárosi kerékpártároló"-t :)
süti beállítások módosítása