HTML

Kerékpárral csak tíz perc

A kerékpár a városok ideális közlekedési eszköze. 10 perc biciklizéssel 20 négyzetkilométernyi területet nyílik meg előttünk. A blog arra szeretne példákat mutatni, hogy mit intézhetünk el 10 (néha egy kicsit több) perc kerékpározással Budapesten és vidéken.

Számláló számok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

A sávok, a sávok, a sávok angyalok

2010.05.26. 22:00 tízpercbringa

A sávok, a sávok, a sávok angyalok

A biciklisre szuperül vigyáznak

 

A Kiskörút sávján biciklizve jutott eszembe a Csárdáskirálynő népszerű betétdalának szövegét átalakítani. A sávozás úgyis népszerű téma ma az országban, főleg ha piros és fehér csíkokból áll. A kerékpárosok azonban jobban szeretik az úttestre festett változatot. Ez hazánkban sárga vonallal jelölt, de ahogy az írországi példa is mutatja, lehet akár piros-fehér is. A fehér szín előnye, hogy a többi útburkolati jellel egyenrangú, és nem lehet összetéveszteni a sárgával festett ideiglenes jelekkel. A piros szín pedig jobban kiemeli a kerékpáros helyét.

Piros-fehér Dublinban

 

Útvonal: Astoria - Fővám tér - Astoria

Távolság: 2x1 km

Menetidő: 5-7 perc (egy irány 3 perc)

A Múzeum és Vámház körúti kerékpársáv, a pesti belváros egyik legjobb biciklis útvonalává vált a kialakítása óta. Sajnos még nem teljesen készült el, és járdaépítés miatt egy szakasza jelenleg is le van zárva, mégis szinte felüdülés Károly körút után, a Rákóczi úton áthajtva a sávra megérkezni. Az érzés egészen a Fővám térig kitart, bár újabban a Vámház körúton dombornyomott kerékpárjelekkel keserítették meg a bringások életét.

Sárga dombor Budapesten

 

A téren remek megoldással a sávfonódást is sikerült megvalósítani, viszont kevésbé szerencsés, hogy a sávot a Szabadság híd útteste helyett, a járda irányába húzták el. 

Fonódás

A  csomópontból indul egy száz méteres használhatatlan bringaút is. A hídfőben lévő átvezetése klasszikus jobbhorgos szituációkat teremt.

Értelmetlen pénzköltés - Kezdet és vég 100 méter után (trükkös átvezetéssel)

 

Az Astoria felé haladva, előbb csak kerékpáros nyomok vannak. Sajnos a dugóban, kanyarodó autókkal eltorlaszolva. Majd a Kálvin tér káoszán nem annyira egyszerű átverekedni magunkat.

A Nemzeti Múzeum előtt haladtunkban, hamarosan már meg is fognak bennünket számolni.  Az Astorián viszont a hollandok ajándékában (persze csak megfelelő lakat használata mellett) már biztonsággal tárolhatjuk a kerékpárunkat. Ez utóbbi azért is fontos, mert a boltok előtt még nem találunk megfelelő lakatolóhelyet, így viszont egy kis gyaloglás árán, jó helyen hagyhatjuk a bringánkat.

Holland ajándék

 

A sáv ellenzői a parkolóhelyek megszüntetése miatt  boltok forgalmát féltették, valóban vannak üres üzletek, de ezek bezárását biztosan nem a sáv váltotta ki. Azonban egy dologra még így is használhatóak, természetesen a kerékpár lezárására majd a működő boltok forgalmának  növelésére.

Bezárt üzlet hasznosítása

 

Szólj hozzá!

Címkék: astoria kerékpársáv fővám tér múzeum körút vámház körút

A bejegyzés trackback címe:

https://tizpercbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr102033589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása