HTML

Kerékpárral csak tíz perc

A kerékpár a városok ideális közlekedési eszköze. 10 perc biciklizéssel 20 négyzetkilométernyi területet nyílik meg előttünk. A blog arra szeretne példákat mutatni, hogy mit intézhetünk el 10 (néha egy kicsit több) perc kerékpározással Budapesten és vidéken.

Számláló számok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Viszlát jövő plutónap!

2010.09.27. 19:56 tízpercbringa

A kerékpár egyik hátránya a tömegközlekedéssel szemben, hogy nem lehet menet közben olvasni. A napi testmozgás után viszont jól eshet a kényelmes fotelbe elhelyezkedni, és egy-egy könyvvel kikapcsolódni. A tizpercbringa kulturális rovatában a blog témájához kapcsolható könyveket vesszük elő. A néhány rövid részlet talán a teljes mű elolvasásához is kedvet csinál.

Az első könyv, Paul van Herck: Viszlát jövő plutónap! műve. A holland szerző 1973-ban publikálta kötetét, amikor dübörgött a motorizáció, bár épp beütött az olajválság. A főhős, Sam 2050-be kerül, ahol rögtön meggyűlik a baja a közlekedéssel.

 

 

 

 

"Kisvártatva a műúthoz érkezett. Nem látott semmi változást korához képest. A kocsik még mindig ronda fémdobozok voltak, négy keréken szaladtak és büdös gázokat eregettek magukból. A négy sáv helyett azonban most húszat vagy talán harmincat is látott. Az elsüvítő végtelen kocsiáradatban lehetetlen volt megszámolni őket. Így kellett lennie – mormolta Sam." 

 

 

 

 

 

 "Nem tehetnek róla. Én például már vagy hat éve nem láttam gyalogost. Gondolj bele, mekkora dolog ez annak, aki mondjuk csak egyszer lát ilyet életében." 

"-Inkább beszéljünk arról, hogy miért hajnali négykor reggeliznünk?

- Ó, hát ez sem tudod? Azért, te lüke, mert dolgoznom kell, és neked állást kell keresned a városban.

- Melyik városban? Párizsban?

-Hogyhogy?

- A Város – magyarázott Sam türelmesen – csak három mérföldre van innen.

- Persze. Éppen azért kell legkésőbb fél ötkor elindulnunk, hogy kilencre beérjünk.

- A kedvemért nem lehetne inkább lesétálni ezt a távot? Akkor fél óra alatt odaérnénk.

Susan tágra nyílt szemmel bámult rá.

- Már mondtam neked tegnap, senki emberfia nem gyalogol!"

 

"Susan kigördült a kocsival a garázsból.

- Ez a járgány utolsó napja – jegyezte meg. – Még ma beszolgáltatom a hatóságoknak.

Sam vizsgálta a kocsit. A karosszéria ragyogott, a fémszerelvények vakítóan csillogtak-villogtak.

- Nem látom, hogy olyan rozoga lenne – állapította meg.

- Ne hülyülj – mondta Susan, miközben bekapcsolta a gyújtást. Ma este kijön a jövő heti modell. Csak nem gondolod, hogy kiröhögtetem magam egy múlt heti tragacsban?

Sam inkább hallgatott bölcsen."

 

Abszurd történet? Meglehetősen. Mégis egész hasonlót tapasztalhatunk mi is 2010-ben, és töretlenül hiszünk benne, hogy egy újabb aszfaltcsík gyógyírt ad problémáinkra.

2 komment

Címkék: könyv sci fi

A bejegyzés trackback címe:

https://tizpercbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr542327734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.10.22. 20:27:59

Egyszer próbálkoztam németet tanulva tekerni Orosháza és Nagyszénás között. Na, abból semmit nem hallotam az oldalszél miatt.
Később angol nyelvvizsga előtt a Szeged-Szekszárd-Pécs-akármi túrára angol anyagot is vittem magammal, de az AC/DC erősebbnek bizonyult. Egyébként is, ha az ember megérti az ausztrál-skót nyervogást, akkor bármit. És még az ütemezés is passzol :)
Gergő ellenben kabarét hallgat útközben. Most képzeljétek el: teker mögötted egy pszichológus és közepesen visszafojtva heherész. Erősen "szeretnél beszélni róla?" kategória :D
Hajni meg... Kossuth rádióval nyomja a pusztában. Egyszer Laci is megpróbálta a Doboz-Vésztő no mans landen, de neki nem jött össze a rendes vétel.
süti beállítások módosítása