HTML

Kerékpárral csak tíz perc

A kerékpár a városok ideális közlekedési eszköze. 10 perc biciklizéssel 20 négyzetkilométernyi területet nyílik meg előttünk. A blog arra szeretne példákat mutatni, hogy mit intézhetünk el 10 (néha egy kicsit több) perc kerékpározással Budapesten és vidéken.

Számláló számok

Naptár

október 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Linkblog

Melyik a fejlettebb társadalom?

2012.11.11. 10:18 tízpercbringa

A kerékpár egészen újszerű felhasználási formáit dolgozta ki a guatemalai Maya Pedal cég. Használt kerékpárok átalakításával olcsón és környezetbarát módon üzemelő gépeket készítenek, amelyek nagyon hasznosak a helyi közösségnek. Kukoricát tudnak morzsolni, vizet húzni stb. Hasonló indíttatású a mosógéppel összekötött kerékpár is. A profi felhasználó még kötni is tud közben.

Bár nyilvánvalóan egyszerűbb elektromos árammal elvégezni ezeket a tevékenységeket, de egy olyan helyen, ahol ez nem áll rendelkezésre, sokat könnyítenek a napi fizikai munkán ezek a megoldások is.

Ha az Guatemalából az amerikai kontinensen kicsit északabbra utazunk, akkor eljuthatunk az Egyesült Államokba. Ott is tekernek rögzített kerékpárokat. Általában valami nagyon divatos név alatt, egy menő tornateremben mozogják le a sok órás gépkocsiban töltött időt. Az élmény fokozására ma már bárki tekerhet úgy is, ahogy Sandra Bullock teszi a The Proposal film elején (0:25 és 1:05 között). Persze ehhez rengeteg elektromos áram szükséges.

Az első helyszínt fejlődő országnak nevezik, a másodikat fejlettnek. De kérdés, hogy valójában melyik a fejlettebb.

 

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem

Ha több a bringás gyorsabb lesz a közlekedés

2012.10.29. 17:17 tízpercbringa

Los Angelesben a munkába járók 87 %-a gépjárművel, 11%-a közösségi közlekedéssel 2%-a biciklivel közlekedik. A videó szerint, ha az autósok 3%-a közlekedési módot váltana, akkor 15%-kal nőne a közlekedés átlagsebessége.

Szólj hozzá!

Biciklis forradalom a Széna téren

2012.10.22. 21:44 tízpercbringa

Három éve még ez a tároló is forradalminak számított és kellett néhány nap, amíg megjelentek benne az első bringák. Ma már az is mindennapos, hogy ősz végén is fürtökben lógnak a kerékpárok, pedig ma már több tároló is van a Széna téren.

2 komment · 1 trackback

20 éves a Kritikus Tömeg

2012.10.18. 20:25 tízpercbringa

Pontosabban már több mint húsz éves. Szeptember utolsó péntekén volt a születésnapi tekerés. A hazánkba is begyűrűző mozgalom 1992. szeptember 25-én indult világhódító útjára. A hazai sajtóba nem nagyon jutott el az évforduló híre, pedig még a Guardian bringa blogja is budapesti CM képével emlékezett meg az eseményről.

via

Kissé megkésve, de innen is üdvözlet a San Franciscóban tekerőknek. :))

És arról sem kell megfeledkezni, hogy a CM Budapesten sem szűnt meg, csak visszatért az utolsó péntekes gyökerekhez. Októberben az utolsó péntek 26-án lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: San Francisco Critical Mass

Vigyázz a kerékpárosra! Lehet a te családodban is

2012.10.13. 22:35 tízpercbringa

Los Angelesben nagyobb arányban kerékpároznak a spanyol anyanyelvűek, így az elszenvedett balesetekben is nagyobb a részarányuk. A közlekedők közötti együttműködés fokozására ezért részben spanyol és részben angol nyelvű kampányt indítottak a helyi hatóságok.

A kampány egyik eleme Aaron Kuehn: Precaución Bicicleta (Vigyázz kerékpár!) című művészi posztere.

via

Vidéken már most is, de a kerékpározás terjedésével hamarosan már Budapesten is igaz lesz, hogy minden családban van biciklis, ezért nálunk is érdemes megszívlelni a fenti poszter üzenetét.

A kampányhoz tartozó film szintén nagyon tanulságos, és olyan helyzetet mutat be amivel Budapesten is gyakorta találkozik a kerékpáros. Innen is küldeném annak a sofőrnek, aki ma pusztán szórakozásból rámhúzta az autóját. Köszönöm jól vagyok. :))

Vigyázzunk egymásra!

2 komment

Címkék: balesetmegelőzés

Gyorsabb lett a szabályos kerékpározás a városközpontban

2012.10.11. 17:56 tízpercbringa

Négy éve a város szívében, a Deák tér és a Krisztina tér között, a szabályok betartása mellett lehetetlen volt kerékpáron ülve átjutni. A József Attila utcán részben gyalog-kerékpárúton, részben a buszsáv melletti forgalmi sávon kellett közlekedni, míg Lánchíd és az Alagút úttestjén teljesen tiltott volt a kerékpározás. Ezeken a szakaszokon tehát nem lehetett a nyeregben maradni és tekerni. Jobb megoldás hiányában a kerékpáros hosszas gyaloglásra volt kényszerítve és nem tudta kihasználni a kerékpár városi közlekedésben nyújtott előnyeit. Ezt az áldatlan állapotot örökítette meg Pixel videója.


Később némi előrelépésként a Lánchídon időkorlátossá vált a tiltás. A kerékpározási tilalom éppen a gyérebb forgalmú esti, éjszakai órákra maradt meg.

Nemrég a  Mészáros utca-Alagút utca vonalán, majd augusztus óta a József Attila utcában és a Szécsényi téren is megnyíltak a kerékpárosok számára a buszsávok. A kerékpárosbarát útvonalat azonban még ekkor is kettévágta a tiltott szakasz.

A kerékpárral behajtani tilos táblákat 2012. augusztus 25-én szerelték le a BKK munkatársai.

A jelenlegi állapotot Pixel, bár az egyik szívügye a budapesti hidak kerékpározhatóságnak javítása volt, sajnos már nem tudta filmre venni. Az útvonalról készült új videót errorka kamerája rögzítette.

3 komment

Címkék: lánchíd alagút kerékpárosbarát BKK

Kedd esti görkorizás Frankfurtban

2012.10.09. 17:53 tízpercbringa

Bár nekik több mint két kerekük van,de ez is egy olyan kezdeményezés amikor az emberek nem csak autóközlekedés céljára használják a városukat. Tavasztól őszig kedd esténként több ezer ember görkörizik biztosítás mellett Frankfurt utcáin. A csatolt videó német nyelvű és inkább az információ átadására törekszik,de nagyjából kiérezhető belőle milyen jó móka ez.

Szólj hozzá!

Címkék: frankfurt élhető város

Újra itt a Bringázz a munkába!

2012.09.18. 18:05 tízpercbringa

Pénteken bringásreggelivel indul az új kampány.

Részletek: http://kerekparosklub.hu/bam/bringasreggelivel-indul-az-oszi-bam

A blog a Kálvin teret ajánlja :)).

Szólj hozzá!

Címkék: bam

Eközben Szegeden

2012.09.13. 21:03 tízpercbringa

3 komment

Bringázz az oviba!

2012.09.09. 22:37 tízpercbringa

Szeged, SZTE Óvoda

1 komment

Címkék: szeged bam

Budapest összes kerékpárútja 2011-2012-ben

2012.09.02. 19:38 tízpercbringa

Kerékpárútnak hívják: van egy hibája, kerékpáros közlekedésre nem alkalmas

2 komment

Címkék: kerékpárút kerékpársáv Budapest

Csendben megvalósult tíz ígéret

2012.08.30. 23:43 tízpercbringa

Nem volt nagy sajtóvisszhang. Nem volt elő bejelentkezés a híradókban. Nem volt nemzeti színű szalag átvágás. Nem volt 300 kivezényelt tapsikoló kisiskolás. Mégis az utóbbi idők legjelentősebb kerékpárosbarát intézkedése valósult meg az elmúlt napokban Budapesten. Nem kellett hozzá EU pénzért pályázni, elég volt egy kis festék,néhány matrica és egy csavarkulcs. Bejelentették, megvalósították. Köszönjük.

Olyan helyeken nőtt most a kerékpározás komfortja, ahol a buszsávok miatt évek óta problémát jelentett a szabályos és biztonságos kerékpáros közlekedés. A buszsávban nem volt szabályos a mellette lévő forgalmi sávban pedig nem volt biztonságos.

A kerékpárral használható buszsávok gyűjteménye

Több kisebb szakasz mellett a legfontosabbak:

Budán az Árpád fejedelem útja-Fő utca szakasza kiegészítve a Bem rakpart kerékpáros nyomaival, valamint az Alagút és Lánchíd korlátozás nélküli megnyitásával.

Pesten a József Attila utca-Széchenyi tér szakasza és a Szent István körút busz- és kerékpárossávja és kerékpáros nyomai.

De talán mégis ez a legjobb módja a fejlesztésnek, hiszen a zajos siker helyett tartós sikert biztosít. A kerékpárosok száma pedig napról napra gyarapszik, így biztosan egyre többen fogják használni a megnyitott buszsávokat.

Reméljük közös busz- és kerékpársávok hosszának is növekedése sem áll le. :))

Szólj hozzá!

Címkék: BKK busz- és kerékpársáv

Szabályos a kerékpározás a Lánchídon és az Alagútban

2012.08.25. 18:34 tízpercbringa

A Belváros közepén ismét javultak a kerékpározás feltételei.

Korábban kerékpárral az Erzsébet térről a Krisztina körútig jobbára csak járdán tolva lehetett a legrövidebb úton eljutni, Pár napja már közös busz- és kerékpársáv segít a Lánchídig. Mától pedig egész nap szabályosan az úttesten közlekedve lehet kerékpározni a Lánchídon és az Alagútban.

Reméljük a gépjárművezetők fokozottabban figyelnek a várhatóan megnövekvő kerékpáros forgalomra és nem kezdenek el dudálni nem létező szabályokra hivatkozva.

A hidak,alagutak úttestjén szabályos kerékpározni a járdán pedig tilos.

Köszönjük,hogy 4 tábla levételével valódi kerékpárosbarát intézkedés született.

9 komment

Címkék: Lánchíd Alagút BKK

Szabályosan a busz(kerékpár)sávban

2012.08.08. 22:34 tízpercbringa

Eddig is biztonságos volt, most már szabályos is.

A budapesti kerékpározásra is használható buszsávok képei ebben a mappában gyűlnek.

Szólj hozzá!

Címkék: BKK Fő utca busz- és kerékpársáv

Családi járgány

2012.07.08. 19:16 tízpercbringa

Persze a befőttekhez kellene még egy utánfutó :)).

Szólj hozzá!

Múzeum Mass 2012

2012.06.20. 21:18 tízpercbringa

Néhányan kerékpárral érkeztek a Ludwig Múzeumhoz :)).

 

Szólj hozzá!

Címkék: múzeumok éjszakája múzeum mass

Mikrokerékpárút az Árpád híd tövében

2012.05.08. 21:29 tízpercbringa

Nemrég szúrtam ki egy bringagyalog táblát az Árpád híd tövében. A városokban alsó rakpartokon futó gyalogkerékpárutak általában kedvelt királdulóhelyek, így első pillanatra még értelmes koncepciónak is látszott ez a távolból. Na, de közelről. Mégis mi van a képen?

Ez a kerékpárutak twitterje egy mikrokerékpárút? Nem ez sokkal több:

Valószínűleg ez a kerékpárutak Ollókezű Edwardja,ahol a jóságos tervező,már nem tudta befejezni művét,így ittmaradt ez a kedves,de mégis ijesztőnek látszó kreatúra. Aki bár nem akar semmi rosszat, azonban könnyen megsérheti az óvatlan embert.

Vagy ez egy Örkény emlékmű? Ahol nem kell terpeszállásban állni és átnézni a lábunk között ahhoz, hogy önnön valójában szemléljük meg az abszurdot.

Ha valaki úgy érzi inkább, hogy ez egy kerékpáros Rorschach-teszt ne habozzon és a kommentekben árulja el szerinte mi látható a képen :)).

 Segítségül további részletek a többi képen:

 https://picasaweb.google.com/10percbringa/MikrokerekparutAzArpadHidToveben#

 

7 komment

Címkék: kerékpárút

Ma is BAM reggeliztek a bringások

2012.04.24. 18:05 tízpercbringa

Ma a Bringázz a munkába! kampány keretében országszerte reggelivel várták a munkába tekerőket.

Budapest szívében a Magyar Kerékpárosklub Belvárosi Területi Szervezete kínálta meg egy kakaóscsigával, egy almával és egy üdítővel a kerékpárosokat.

Voltak, akik csak egy röpke pillanatra álltak meg a reggeliért, mások kis beszélgetés közben helyben el is fogyasztották az ínycsiklandó péksüteményt.

Ismét sok mosolygós embert lehetett látni,és remélhetőleg ezek a mosolyok a munka végéig is kitartottak.

:))

Szólj hozzá!

Címkék: bam

Már a Critical Mass egyik eredménye vezet a mai Critical Mass-re

2012.04.22. 02:08 tízpercbringa

Aki rendszeresen kerékpározik az tudja,hogy ez a kialakítás sokkal jobb a kerékpárosoknak,de jó a többi közlekedőnek is,mert érvényesül a látni és látszani elv.

Akár már a mai CM-re menet is ki lehet próbálni az elkészült részt.

A menet 2012. április 22-én, a Föld Napján, 16 órakor indul a XIII. Szent István park alatti alsó rakpartról, és lezárt utakon, 11 km megtételét követően jut  el a Városligetbe, ahol ha mindenki beért, bringaemeléssel ünnepel.

Útvonal: Pesti alsó rakpart (XIII. Szent István parknál) - Március 15. tér - Irányi utca - Ferenciek tere - Erzsébet híd - Attila út - Alagút - Lánchíd - Andrássy út - Városliget

Az épp nem kerékpározók megértését köszönjük.

Szólj hozzá!

Tényleg minden szabályos a Zöld Pardon környékén?

2012.04.15. 18:38 tízpercbringa

Szabályos tűzcsapról építkezéshez vizet vételezni?

Szabályos egy nemzetközi kerékpáros útvonal részét képező gyalog-kerékpárutat teljes szélességében lezárni, megfelelő kikerülési lehetőség biztosítása nélkül?

Hogyan befolyásolja a kerékpáros közlekedést a Zöld Pardon megnyitása?

Van aki tud ezekre válaszolni?

 

150 komment · 1 trackback

Címkék: kerékpárút Zöld Pardon Rákóczi híd

A dánok a legboldogabbak

2012.04.06. 21:59 tízpercbringa

A legújabb felmérés is azt hozta ki, hogy a dánok a legboldogabbak a világon. Persze sok mindentől függ ez, de szerintem a kerékpározásnak is nagy szerepe van benne. Hiszen a mozgás oldja a feszültséget, és az autózással szemben a kerékpározás nem elszigetel, hanem lehetőség van közben rácsodálkozni a világra.

A kerékpározás nekem sok személyes felismerésben is segített. Ráébredtem például, hogy kerékpározni egyáltalán nem félek még a legnagyobb utakon sem, miközben sokan azért nem bicikliznek,mert félnek a fogalomtól. Úgy gondoltam ők alaptalan félelmek miatt nem kerékpároznak. De talán ennél is fontosabb,hogy rájöttem sok mindentől amitől én félek azokat ugyanilyen alaptalan hiedelmek táplálhatják. A félelem ellen a legjobb módszer,ha közel engedjük magunkhoz. Talán Frank Herbert írta le legszebben ezt a Dűnében. " Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. A félelem kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet. Szembenézek a félelemmel. Hagyom, hogy áthatoljon rajtam, fölöttem. És amikor mögöttem van, utána fordítom belső tekintetemet, követem az útját. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam."

A kerékpározás sok pozitív élményt is adott. Az idei legnagyobb élményem február 29-én volt, mikor a Bikekitchen-ben kellett a segítő kéz. Az alagúton át mentem és a nap pont úgy állt, hogy a napfény beragyogta az egész alagutat.  Nekem ez olyan élmény volt mint az amit akkor érezhettek az emberek, amikor a téli napforduló idején a fénysugár végigment a Newgrange sötétjében. Szavakkal nehéz leírni.

A kerékpározás sok személyes ismertséget is adott. A kerékpározás közösségi élménnyel is gazdagított.

Úgy tapasztaltam tehát, hogy kerékpározni érdemes. :)

Esetleg indulás előtt még Bagdy Emőke gondolatait is meghallgathatjuk.

1 komment

Címkék: kerékpár

Liliomfa

2012.04.04. 00:16 tízpercbringa

Kicsit tekeregetem a Margit-szigeten,de kerékpáros dolgok helyett most őt fényképeztem le :)).

Már napig még biztosan szép lesz,érdemes megnézni.

Szólj hozzá!

Címkék: Margit-sziget

Holnap újra tavasz

2012.02.29. 20:14 tízpercbringa

Reméljük előbújnak a virágos bringák is ;)).

Szólj hozzá! · 1 trackback

Nincs új a nap alatt

2012.02.28. 22:06 tízpercbringa

A lenti idézetek ismerősnek tűnhetnek, pedig nem a kerékagyról vagy más internetes forrásból származnak, hanem egy könyvből. 

Kíváncsi vagyok ismeri-e valaki a művet, de szerintem az is jó móka lenne,ha a regény első kiadásának évét kitalálná valaki.

A görbe tükör ismét azt mutatja nem nagyon változunk, pedig lehet néha nem ártana ;)).

" A közlekedés rákfenéi a kocsisok és a kerékpárosok. Ezeknek az embereknek a nagy része egyáltalán nem ismeri a forgalom szabályait, de ha ismeri is, nem sokat törődik vele.

A kocsis szép nyugodtan trappoltat az úttest közepén, a kerékpáros pedig hol balra, hol jobbra előzve kacskaringózik a járművek között, anélkül hogy hajtási igazolványa lenne. A legtöbb szerencsétlenségnek, közvetve vagy közvetlenül, kerékpáros az okozója."

" - Múltkor megyek a Wesselényi utcában, előttem az úttest közepén egy biciklista megy; rádudálok, nem tér le az istennek se. A körút felé tudtam csak megelőzni,ahol már kiszélesedett az úttest. Amikor elmegyek mellette,bekiált az autóm ablakán:

- Olyan sürgős?

- A gazember."

2 komment

Címkék: játék könyv kresz

A görögdinnye

2011.09.06. 21:00 tízpercbringa

Bár tegnap Lőrinc elintézte a szezont. A nyáron az egyik jelentős kihívás volt a dinnye kerékpáros szállítása. A jó dinnye nagy és nehéz, nincs füle, nem jó az alakja. Szerencsére bárhol könnyen beszerezhető, ezért már nem kell túl messzire szállítani.

Egy dinnyénél csak kettőt rosszabb vinni, de ezt is sikerült kivitelezni. Általában hátizsákban vittem, ami persze annyira nem kényelmes, de kibírható. A másodpéldányt viszont már kénytelen voltam egy vászontáskába bepasszírozni és kézben fogva cipelni, ami némileg megnehezítette a kormányzást.

A képen látható példány már csak a csomagtartón fért el, de gumipók hiányában, ekkor inkább gyalogos üzemmódban toltam haza a biciklit. Mert mégiscsak jobb behűtve, mint az aszfalton szétcsapva.

Holnaptól lehet átállni szőlőre, almára, bár ezekből nem feltétlenül kell egyszerre tíz kilót vinni.

Szólj hozzá!

Címkék: szállítás

süti beállítások módosítása